Ungern | Mello bloggen

Mello bloggen

Annons

Ungern

Flag_of_Hungary_svg

Efter att man debuterat 1994 har det varit lite si och så med Ungerns deltagande, vissa år har man varit med och andra har man stått över av olika skäl. Ja jag har inte varit så insatt i deras situation heller, kanske för att Ungern för mig har varit ett ganska annonymt namn fram till väldigt nyligen.

2011 var deras representant Kati Wolf lite förhandsfavorit, men floppade ganska rejält i finalen. Förra året däremot kom ByeAlex lite från ingenstans kändes det som, skrällde sig till final med Kedvesem och slutade på tionde plats i finalen. En av deras bättre placeringar genom tävlingen faktiskt. Och det var ju lite speciellt eftersom att jag först totalsågade den låten, och tyckte inte att den var alls bra fram tills typ semifinalen. Det kan ha berott på att jag under hela deras första liveframträdande satt och tittade på gitarristen och inte så mycket på ByeAlex. Men under sommaren gick jag runt och lyssnade på låten väldigt mycket och tyckte att den var riktigt skön, och lite kul att man sjöng på ungerska.

I år sjunger man dock på engelska. Och det András Kállay-Saunders, en 29-årig ungersk/amerikansk artist som ska representera landet. Han är född i New York till en ungersk mamma och amerikansk pappa. Han kommer att tävla med låten Running.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=QzfRDZmuFUI[/youtube]

Så här är det. När jag bara hade hört en del av låten, bara refrängen typ så tyckte jag att den var bra. Det var lite fart och ah, den kändes bra. Senare så skulle jag spela upp låten för en vän eftersom att jag tänkte att den är ju bra, och det var då jag både såg videon och hörde hela texten och förstod att det här handlar ju om barnmisshandel. Och nästan på en gång så tappade jag lusten att lyssna på låten. Det är inte en låt jag vill lyssna på för att texten är så fruktansvärd och videon är hemsk. Alltså det är en känsla som jag inte kan beskriva riktigt, jag vet inte om jag blir arg eller om jag blir ledsen men jag vill typ skrika rakt ut. Nej! Sluta! Jag vill inte se det här!
Det är hemskt för att man vet att barnmisshandel händer på riktigt, även om man inte ser det så finns det ju och det kan pågå i vilket hem som helst egentligen. Och jag blir så ledsen av videon, den är hemsk och den ger mig bara dåliga känslor. Det kan vara bra att man tar upp en sådan här fråga, men jag vet inte om Eurovision Song Contest är rätt forum för det. Det är underhållning, och till en del också familjeunderhållning, med barn som tittar. Barn som kanske inte förstår innebörden av texten, vilket jag tror är dumt för att refrängen sätter sig väldigt snabbt och jag skulle bli så ledsen och så upprörd om jag hörde barn gå runt och nynna på den här låten just för att refrängen är så pass bra i musikväg.

Så jag vet egentligen inte vad jag ska tycka om det här. Alltså låten är ju bra och har en väldigt viktig mening bakom sig. Men jag tycker att det är fel ställe att presentera någonting sådant här på. Videon hade jag önskat att jag aldrig hade sett för helt ärlig så börjar jag nästan gråta när jag ser den, och jag tycker faktiskt inte att det är riktigt okej att använda barn på det sättet i en musikvideo till ett underhållningsprogram när det finns barn där ute som faktiskt är med om det här varje dag. Man hade kanske kunnat få fram meddelandet på ett annat sätt, man hör ju på texten vad den handlar om så det behöver inte vara så himla tydligt med en liten flicka som springer och gömer sig för sin pappa. Alltså tyvärr, trots att låten är rätt så bra så blir det här bara för mycket känslor och jag blir så arg och ledsen och berörd på samma gång. Det blir alldeles för känslosamt för att jag ska klara av det här. Det är tur att man inte får ha barn på scenen i Eurovision Song Contest. För då hade jag nog inte ens klarat av att titta på framträdandet. Nej, tyvärr men jag kan inte ta till mig den här låten helt och hållet just eftersom att jag blir så ledsen, och inte bara berört ledsen typ. Den sänker mig, den sänker mitt humör och allting känns så grått och meningslöst.
Men trots att jag blir så ledsen av den här låten så tror jag ändå att folk kommer tycka att den är bra och att den har ett budksap, även om jag tycker att det budskapet togs ett steg för långt i videon. Det kan nog bli final tror jag, och absolut ingen sistaplats.
Om man har ett enkelt scenframträdande med han som står och sjunger bara och inga konstigheter, inga nallebjörnar eller bilder på barn. Då kanske man kan förmedla ett viktig budskap utan att det blir övertydligt, och då är jag med.
Så jag får återkomma till Ungern, om en vecka då det är dags för landet att tävla i den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2014!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats