Sverige | Mello bloggen

Mello bloggen

Annons

Sverige

Flag_of_Sweden_svg
Då mina vänner. Är det dags för oss. För Sverige.
Det här blir vårat 54:e bidrag till Eurovision Song Contest. Vi gick med i tävlingen två år efter starten, alltså 1958 och vi har faktiskt deltagit alla år förutom tre. Men det var ett par år sedan nu som Sverige avstod från Eurovision Song Contest.
De flesta vet väl redan våran historia i tävlingen, Sverige är ett av de länder som tar tävlingen allra mest seriöst och det har gett ett skapligt resultat. Fem vinster, 1974, 1984, 1991, 1999 och senast 2012.
Vi har faktiskt inte kommit tvåa en enda gång, men däremot har vi kommit trea fem gånger, och det är inte så tokigt. Senast, såklart 2011 med Eric Saade, innan det var det 1996, 1995, 1985 och 1983.

I år valde Sverige tillslut, efter en omröstning som närpå gav mig en hjärtinfarkt, att skicka Sanna Nielsen med Undo till Eurovision Song Contest 2014 i Köpenhamn. Som vanligt så sjunger Sverige på engelska, och låten vi skickar ja den är ju skriven av den helt fantastiska Fredrik Kempe, men inte bara utan även av David Kreuger och Hamed “K-One” Pirouzpanah.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=N_hmzLU1_cc[/youtube]

Ja, jag nämnde ju att jag var nära att få en hjärtinfarkt under omröstningen i Melodifestivalens final. Det var så fruktansvärt spännande, under hela omröstningen klättrade Sanna Nielsen och Ace Wilder om varandra och man viste verkligen inte vem av tjejerna som skulle ta hem det hela. När Ace Wilder fått sina poäng från svenska folket så tänkte jag att det redan var avgjort nu att Sanna vinner, och så säger programledarna: Räcker poängen för Sanna att gå om? Jag tänkte att det var lite konstigt, eller att det var lite hämtat från förra året när Yohio skulle få sina poäng. Jag hade ingen riktig koll på hur mycket Sanna behövde och hur mycket poäng Ace ledde med. Men när hon fått sina poäng och man insåg att Sanna vunnit med två(!) poäng så blev jag liiite sur.
Jag hade hoppats lite på Ace Wilder, att hon skulle vinna. Jag var, och är fortfarande nämligen helt säker på att Ace Wilder skulle ha tagit hem Eurovision en sjätte gång för Sverige. Men nu bara för någon dag sedan så kollade jag för första gången in OGAE’s fanomröstning som hålls varje år innan tävlingen, och när de internationella fansen har fått säga sitt så ser det riktigt jäkla bra ut för Sanna. 32 klubbar av hittills avlagt sina röster och Sverige har fått otroliga nittion 12-poängare och leder fanomröstningen med totalt 303 poäng, tvåa ligger Ungern på 196 poäng. Fanomröstningen kommer Sverige att vinna. Ingen tvekan, och det bådar väl gott inför finalen, lördagen den 10 maj. För dit, mina vänner, kan jag lova att vi kommer!

 

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats