Österrikes resa i Eurovision | Mello bloggen

Mello bloggen

Annons

Österrikes resa i Eurovision

Den 10 maj 2014 blev Conchita Wurst historisk och tog hem Österrikes andra seger i Eurovision Song Contest. 48 år efter deras första vinst och nästa år får landet äran att arrangera tävlingen.

1956 arrangerades den allra första tävlingen, och redan året därpå 1957 debuterade Österrike och tävlade då med bidraget Wohin, kleines Pony? som framfördes av den österrikiska sångaren Bob Martin. Låten slutade då på tioende och sista plats i tävlingen. Och ytterligare två sistaplatser skulle landet få, 1961 och 1962, innan det började gå lite bättre i tävlingen.
1964 skickade man Udo Jürgens och han tog landet då till en sjätteplats, vilket var den näst bästa placeringen för landet då, efter att man kommit femma 1958. Men det var inte sista gången man skulle se Udo Jürgens i Eurovision Song Contest. 1965 tävlade han igen, och slutade på fjärde plats. Men så 1966 kom den allra första österrikiska segern, för tredje året i rad representerades landet av Jürgens och låten Merci Chérie.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DQZZJIIt9tA[/youtube]

Efter Jürgens vinst 1966 fick Österrike arrangera tävlingen för första gången, och den hölls i huvudstaden Wien. I Großer Festsaal der Wiener Hofburg. Det här årest tävling var den sista som sändes i svartvitt. Och totalt 17 länder var med och tävlande. Alla nordiska länder förutom Danmark och Island deltog, och Sverige representerades av Östen Warnebring och Som en dröm vilken slutade på en åttonde plats.
Men vinnaren för kvällen, och första gången som landet tog en seger i tävlingen var Storbritannien med Puppet On A String, framförd av den 20-åriga  Sandie Shaw. Eller “barfotaflickan” som hon också kom att kallas efter att för första gången i tävlingens då 10-åriga historia varit barfota på scenen.

800px-Wien_Hofburg_Neue_Burg_Heldenplatz

Efter deras vinst gick det väldigt trögt i många år framöver. Landet skulle komma att få ytterligare fem sistaplaceringar och inte en enda top 3 placering från 1967 och fram till idag. Den bästa placeringen under alla dessa år är en femteplats vilket skedde vid tre olika tillfällen. 1972, 1976 samt 1989.

När semifinalerna infördes i tävlingen år 2004 så var landet i final. 2005 och 2007 missade man finalerna, och 2006 deltog landet inte alls i tävlingen. Men efter deras medverkan 2007 tog landet en kortare paus från tävlingen och kom inte tillbaka förrän 2011 i Düsseldorf. Då med sångerskan Nadine Beiler och låten The Secret Is Love, det var inte många som hade trott på Österrike det året men man lyckades att ta sig till finalen där man fick möta bland annat Eric Saade, Jedward och Eurovision-vinnaren från 2010, Lena Meyer-Landrut. Tyvärr så fick alla dessa tre en bättre placering än vad Österrike fick, som fick nöja sig med en 18:e plats. Men landet fortsatte att delta i tävlingen och hade nationella uttagningar där gruppen Trackshittaz vann 2012 och fick åka till Baku, Azerbajdzjan och representera landet med Woki mit deim Popo. Men 2012 var ju året där landet fick sin senaste sistaplacering, man kom sist i semifinalen och minst poäng av alla utslaga bidrag i tävlingen.
I Malmö försökte man igen och skickade den unga sångerskan Natália Kelly och bidraget Shine. Ingen större framgång här heller då man slutade på fjortondeplats i semifinalen.

austria

Inför tävlingen 2014 valde landet att utse sin artist internt. Och valet föll då på Conchita Wurst. En sångare och dragartist, även känd i landet som Thomas “Tom” Neuwirth. Innan Neuwirth blev Conchita Wurst så hade han tävlat i talangshowen Starmania 2006 och slutade på en andraplats. Vann gjorde deras representant från 2011, Nadine Beiler som då var 16 år gammal.

När det var klart att Conchita Wurst skulle representera landet i Eurovision Song Contest uppstod det mycket uppmärksamhet kring detta. Flera länder skrev på protestlistor och ville inte sända tävlingen så länge Wurst skulle tävla. Och en Facebooksida fick över 31.000 likes där man också protesterade mot Wurst’s medverkan i tävlingen. Men det var ingenting som stoppade landet från att skicka sin artist, och definitvt inte Wurst. Med målet och en önskan om att förändra folks fördommar och få folk att förstå att alla är lika värda hur man är ser ut.
Innan semifinalerna såg det relativt bra ut för Österrike, man låg inte högst upp på listorna över oddsen men man låg rätt så bra till. När det däremot var dags för den andra semifinalen den 8 maj så gick Conchita upp på scenen och fullkomligt regerade på scenen. Hela arenan exploderade, och efter en fruktansvärd uppräkning av finalisterna där Österrikes namn ropades upp sist blev arenan om möjligt ännu mer galen, ljublet var otroligt, skriken och glädjeropen från publiken. Och det var nog redan där i semifinalen som fansen i förväg krönte Conchita Wurst till sin Eurovisiondrottning. Trots att Sverige hade lägst odds att vinna finalen på lördagen så var det aldrig någon tvekan om vem som skulle ta hem vinsten. Conchita gjorde ett felfritt framträdande i finalen och det var någonting specillt över numret där. Jag tror att de flesta förtod hur kvällen skulle sluta. Och efter att Europa fått säga sitt den kvällen så var det klart. Inga protestlistor eller hot kunde stoppa Conchita Wurst som då tog hem Österrikes andra seger i tävlingen med Rise Like A Phoenix med totalt 290 poäng och 13 tolvpoängare gick Conchita till historien.
Det var en väldigt rörd Conchita Wurst som gick upp på scenen och tog emot statyetten från Emmelie De Forest och sa till Europa:
“This night is dedicated to everyone who believes in a future of peace and freedom. And we are unstoppable!”

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QRUIava4WRM[/youtube]

conchita wurst winner 14

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats